Sunday, March 21, 2010

Hidup dan sibuk


Sorang sahabat aku pernah bercakap...

Dari seorang ustaz di Sri Petaling, diriwayatkan ada berkata... (macam sanad hadith la pulak... haha.. abaikan..)

Orang Islam sepatutnya takkan ada masa lapang... sebab orang Islam yang beriman, yang sebenar akan sentiasa sibuk dari siang ke malam...

Kalau diimbas pada sejarah.. dari zaman Rasulullah membawa kepada kehidupan zaman Sahabat, Tabiin dan Tabiit tabiin...pada waktu siang, kebanyakan mereka akan sibuk dengan kerja dakwah dan jihad... dengan darah dan peluh.. ada juga yang sibuk dengan mengkaji ilmu-ilmu yang lebih mendalam seperti ilmu matematik, falak dan perubatan ke tahap yang tertinggi!

Pada waktu malam pula, mereka sibuk dengan ibadah dan meratap menangis di hadapan Yang Maha Qudus... mentilawati Quran dan berzikir...


So sepatutnya kita juga mengikut jejak langkah yang sama... sibuk dengan urusan agama... hingga urusan dunia melibatkan keperluan seharian kita juga sentiasa ada padanya nur agama...

Maka sambung ustaz tadi... umat Islam sekarang... kalau tak mampu nak sibukkan diri dengan urusan agama seperti generasi salafussoleh terdahulu... sekurang-kurangnya sibukkanlah diri dengan urusan dunia... dengan niat untuk agama...

Kalau yang berniaga runcit... buat betul-betul perniagaan itu sampai boleh lawan Tesco dan Carrefour... atau yang berniaga perabot, mesti ada usaha dan impian nak setaraf dengan IKEA! dengan niat nak menegakkan muamalah Islam. (tapi kena la ikut muamalah Islam... kalau pinjaman pun amik yang konvensional... buat amalan riba'... menipu dan merasuah, takde guna bro...)


Yang dalam bidang industri... niat nak jadi engineer yang betul-betul hebat sambil bawa nama Islam di dalamnya... begitu juga kepada orang-orang IT, admin, CEO hinggalah ke peringkat office boy...

Yang jadi guru... jadi guru yang betul-betul bersungguh-sungguh untuk membentuk diri anak-anak murid... sentiasa dalam fikiran macamana nak mereka berjaya, bukan sekadar untuk makan gaji

Yang buat research... buat research betul-betul sampai jumpa penemuan baru... formula baru... kalau boleh sampai boleh menang nobel la... tengok la Ibnu Sina... buku perubatan dia masih lagi dipakai sehingga ke hari ini!


Walaupun amalan ini tak sama dengan jihad dengan nyawa dan darah... at least ianya adalah satu usaha untuk menegakkan Islam dari bidang-bidang yang lain... daripada umat Islam yang ada kini penuh dengan masa lapang yang membuang masa... kerja dakwah tak buat.... ibadah tak buat... dunia pun tak berjaya... akhirnya terus terperangkap dalam dogma sendiri.... mengatakan Islam itu agama yang membawa kepada revolusi dan pembaharuan.. tapi realitinya negara-negara Islam itu sendiri yang mundur dan miskin...

Oleh itu, marilah kita sama-sama berazam untuk TIDAK ADA MASA LAPANG... supaya masa lapang kita sentiasa terisi...

Tapi kena ingat... tuntutan agama, tetap tuntutan agama... sibuk dalam urusan dunia, tak bermakna kita terlepas dari tanggungjawab dakwah dan jihad...

Kalau jadi CEO company nombor satu dunia pun... tapi kalau tak solat, takde gunanya...

Sepohon kayu daunnya rimbun
Lebat bunganya serta buahnya
Walaupun hidup seribu tahun
Kalau tak sembahyang apa gunanya.....

pinjam sat gambar nih.. hehe

6 comments:

ibnu dinar said...

igt bayan kat markaz kempas, kita ni klu xde ambil agama dan pikir agama sama je mcm org2 kafir tu.. bangun tidur ape yg kita fikir, klu fikir mau kerja, cari uang lebih, mau kaya dll.. sama lah kita dgn org kafur. cuba la kita tanya org kafir bila dia bgon tido ape yg dia fikir, adakah sama ngan kita?

eksp said...

terima kasih kerana ingatkan bro..

tapi apa kaitan comment ko dengan posting aku nih? takde ulasan lebih lanjut ke?

heh

Sang Penulis said...

Kau berbakat. =|

eksp said...

bakat apanya bro?heh

amad_walrus83 said...

peace..
semenjak bini balik ni bz sokmo!

Ibnu Mutalib said...

menarik bro,betul3